Author Archives: admin

Apr. 24.

Rebierka na cibuli

Potrebujeme:
Bravčové rebierka (necháme si ich posekať na veľkosť asi 7×7 cm)
cibuľu ( veľa veľa veľa)
korenie (na pečené rebierka)

Postup:
Cibuľu očistíme a nakrájame (manžel popritom plače). Nasypeme ju do pekáča (musí byť zakryté celé dno).
Na cibuľu naukladáme okorenené rebierka (odporúčam hotovú zmes korenia na rebierka alebo na steaky). Podlejeme vodou tak, aby cibuľa neplávala.
Prikryjeme a pečieme na 250 °C asi 45 minút. Keď sa mäsko oddeľuje od kosti odkryjeme a ešte asi 15 minút zapekáme, aby boli chrumkavé. Ako prílohu dporúčam čerstvý voňavý chlebík. Hodia sa k tomu feferónky, chren, horčica, kečup … čo kto má rad.

Dobrú chuť!

Apr. 24.

Zemiakové placky s domácimi oškvarkami

Suroviny:
600 g očistených surových zemiakov, 100 g hladkej múky, 100 g posekaných oškvarkov, 1 dl mlieka, 2 vajcia, rozotrený cesnak, soľ, mleté korenie, majoránka, masť.

Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, vodu vytlačíme a zlejeme. Pridáme mlieko, múku, rozotrený cesnak, vajcia a korenie. Premiešame. Podľa potreby upravíme hustotu cesta mliekom a primiešame hrubo posekané oškvarky.

Zemiakové placky pečieme na masti na panvici po oboch stranách. Najchutnejšie sú placky ihneď po upečení do chrumkava. Dopĺňame kapustovým šalátom.

Apr. 24.

Kysnuté cesto

Fajný recept na kysnuté cesto:

potrebujeme: polohrubú múku, palmarín, droždie, cukor, soľ a mlieko

množstvo volíme podľa toho, koľko chceme upiecť.
Na dva plechy koláča s posýpkou je to asi 3/4 kg múky, 3/4 palmarínu (rozpusteného), ja dávam 2 kocky droždia, pol lyžičky soli, cukor podľa chuti a mlieka (teplé) tak, aby cesto bolo vláčne.
Postup je klasika, kvások – vymiesiť – miska kyska – plech a rúra.